Sunday, October 5, 2014

Kayuhan Hijau Gunung Senyum - balik

 1. Abang Meri dan Abang Nuar sedang memeriksa ikatan basikal atas lori.
 2. Abang Nuar dan Abah sedang memeriksa kekemasan ikatan basikal pada lori.
 3. Semua peserta Kayuhan Hijau Gunung Senyum akan bertolak balik dengan bas sekolah. Kecuali tiga orang
4. Basikal peserta Kayuhan Hijau Gunung Senyum akan bertolak balik ke Temerloh dengan lori. Kecuali tiga buah basikal.

Kami bertiga telah merancang dari awal untuk kayuh pergi dan kayuh balik. Bagi saya dan saudara Badrul, ini bukanlah kali pertami kami kayuh ke Gunung Senyum. Kayuhan gunung senyum adalah acara tahunan kami. Kami telah mengayuh ke Gunung Senyum bermula pada tahun 1991, iaitu zaman jalan batu kawi.

Bermula pada tahun tersebut kami akan setiap tahun membuat kayuhan ke Gunung Senyum. Kebiasaannya kami akan kayuh setahun sekali tetapi pernah juga sampai tiga kali pada tahun 1998. Pada tahun ini iaitu 2011, kami berpeluang mengayuh 2 kali ke Gunung Senyum.

Setiap kali kayuhan ke gunung senyum, kami akan menempuh pengalaman yang berbeza. Kayuhan pertama tahun 2011 ini adalah Kayuhan Homestay Gunung Senyum. Pada kayuhan ini kami pertama kalinya berpeluang untuk melalui dua jambatan iaitu pergi ikut Jambatan Temerluh dan balik ikut Jambatan Kerdau. Jarak yang kami tempuh adalah lebih 90km. Sampai di Kerdau kami lihat suasana sungguh meriah dengan kempen pilihanraya PRK Kerdau.

Manakala pengalaman semasa Kayuhan Hijau Gunung Senyum ini kami telah ditimpa hujan lebat. Ini juga adalah pertama kalinya kami terkena hujan lebat semasa kayuhan ke Gunung Senyum (bukan kali pertama kayuh dalam hujan lebat). Walaupun hujan lebat kami memilih untuk meneruskan kayuhan. Barangan seperti bag duit, handphone dan kamera telah dibungkus dengan bag plastik.

Manakala meter basikal pula dibungkus dengan plastik pembalut kotak rokok kerana plastiknya jernin dan memudahkan untuk melihat meter. Kalau tak dibalut dengan plastik kotak rokok, meter yang bukan kalis air akan padam. Disebabkan kami tidak merokok maka terpaksalah kami mencari kotok-kotok rokok disepanjang jalan. Nasib baik ada orang buang kotok rokok tepi jalan tapi jangan amalkan selalu.

Setelah sampai, meter merakamkan jumlah jarak adalah 82km manakala purata kelajuan adalah 19.2 km sejam. Kami sangkakan kayuhan dalam hujan lebat akan menyebabkan purata kayuhan akan jatuh sampai bawah 15kmj, rupanya laju juga. Sampai lepas Kampung Bintang hujan mula reda beransur-ansur. Bila sampai semula ke Kubang Gajah (Bukit Angin) pakaian kami hampir kering kecuali kasut.

No comments: